Cum să faceți conductele în toaletă și baie cu propriile mâini: diagrame de instalare


Majoritatea bricolajilor ajung la concluzia că este mai bine să încercați să faceți lucrările de instalații sanitare în casă sau apartament, mai degrabă decât să apelați o echipă de instalatori, ale căror servicii sunt foarte scumpe. Una dintre acele sarcini pe care meșterii casnici și-au stabilit-o este conductele în baie și toaletă. Este foarte posibil să efectuați o astfel de sarcină pe cont propriu, mai ales că astăzi producția pentru astfel de scopuri produce o varietate de conectori. Avantajul auto-conductelor este capacitatea de a planifica schema așa cum proprietarul consideră potrivit.

Începutul lucrului

Direcționarea conductelor în baie și toaletă necesită inițial crearea unui plan adecvat pentru plasarea viitoare a tuturor comunicațiilor. Acest lucru trebuie făcut pentru a lega toate elementele într-un singur sistem care va funcționa eficient și corect.

Proiectarea recomandă realizarea nu numai pe baza propriilor dorințe, ci și pe caracteristicile specifice ale camerei. Cea mai mare parte a muncii apare atunci când baia este combinată. Pe planul trasat, este necesar să se desemneze atât comunicațiile existente, cât și cele care vor fi în locul acestora. Aceste elemente care vor trebui în cele din urmă demontate sunt cel mai bine evidențiate cu roșu. Noile conducte trebuie marcate cu albastru. Dacă toate părțile camerei sunt desenate la fel, un astfel de proiect nu va ajuta în procesul de lucru.

Fiecare element al băii în felul său propriu pentru a-l conecta la comunicații:

 1. Toaletă. La el trebuie aduse o conductă de apă rece și canalizare;
 2. Bideu. Merită să aducem mai întâi la ea nu numai conducta de apă rece și sistemul de canalizare, ci și o conductă cu apă fierbinte;
 3. Duș sau cadă. Toate tipurile de comunicații trebuie, de asemenea, să fie conectate la aceste dispozitive;
 4. Lavoar. Necesită conectarea a două tipuri de conducte pentru apă, precum și conducte care evacuează lichid în canalizare;
 5. Mașină de spălat. Pentru ca acesta să funcționeze corect, veți avea nevoie de o conexiune de apă rece și de comunicații.

Numai după ce pe schemă apar toate tipurile de comunicații necesare elementelor de baie, puteți începe să lucrați la conducte.

Reguli și cerințe pentru muncă

O cablare bine executată trebuie să îndeplinească în mod necesar următoarele cerințe:

- să fii de încredere;

- asigurarea deconectării rapide a alimentării cu apă în caz de accident;

- să garanteze protecția conductei împotriva scurgerilor;

- pentru a asigura buna funcționare a tuturor instalațiilor sanitare;

- au un aspect suficient de estetic, fără a crea proeminențe inutile la suprafață.

Există două moduri de a stabili conducta:

 • Deschideți conductele. Trebuie remarcat faptul că, deși versiunea deschisă este mult mai simplă, nu se potrivește întotdeauna proprietarului apartamentului, deoarece toate conductele rămân la vedere cu această metodă.
 • Conducte ascunse. Metoda ascunsă presupune așezarea conductei în nișe speciale, care apoi sunt tencuite, făcând astfel conductele invizibile. Principalul dezavantaj al acestei metode este complexitatea sa. Canelurile, care reprezintă etapa pregătitoare a rutei ascunse, nu pot fi realizate în pereții portanți. În plus, conductele sunt conectate numai în locuri accesibile, conducta principală care trece în interiorul peretelui trebuie realizată dintr-o singură bucată.Pe acele țevi care se presupune că sunt peretate în perete, se pune un furtun special ondulat, protejându-le de stresul mecanic, compensând expansiunea termică a conductei de alimentare cu apă caldă și protejând conductele prin care este furnizată apă rece de condens .

Soiuri de dirijare a conductelor

Conductele din baie trebuie să fie eficiente, astfel încât sistemul să poată funcționa corect mult timp. În unele cazuri, este utilizat și un sistem cu prize de trecere. Are un dezavantaj semnificativ, cum ar fi necesitatea de a instala o pompă suplimentară pentru a sprijini apa. Va fi necesară o conductă mai lungă, care afectează prețul. Prin urmare, acest tip de cablare este rar utilizat.

Circuit colector

Metoda colectorului de rutare a conductelor implică conectarea fiecăreia în paralel între ele la sistemul principal. Această opțiune este recunoscută de experți ca fiind cea mai eficientă și de încredere. Acest lucru se datorează faptului că consumatorul ajunge să se conecteze printr-o anumită pereche potrivită.

Alimentarea cu apă, dacă cablajul este realizat în colector, este posibilă prin robinetele instalate. Dacă este necesar, sistemul poate fi chiar oprit complet. Acest lucru este necesar în caz de avarii ale conductei sau în situații de reparații suplimentare. Conductele de alimentare din aceste sisteme diferă într-un număr mic de îmbinări.

Dispunerea conductelor cu colector

Supapele de reglare trebuie amplasate pe un colector mic. Cel mai adesea se ascunde într-un dulap separat. Avantajele conductelor colectoare în toaletă și baie:

 • Posibilitate de reparare și service alternativ;
 • Implementarea ușurinței de lucru;
 • Disponibilitatea opțiunii de așezare ascunsă a tuturor utilităților.

Ca și în toate celelalte cazuri, conductele colectorului din baie au dezavantajele sale. Instalatorii subliniază, în primul rând, că această opțiune este prea scumpă. Fiecare conexiune necesită instalarea suplimentară a supapelor de închidere. În plus, sistemul într-o astfel de situație are o formă mai complexă, drept urmare este important să-l calculăm cu precizie.

Diagrame de cablaj


Există trei scheme de cablare:

 • consistent;
 • colector;
 • cu prize de trecere.

Această din urmă opțiune nu este utilizată în practică în viața de zi cu zi datorită complexității sale și a unor caracteristici specifice.

Cablarea în serie este un consum simplu, relativ scăzut de materiale, fitinguri și presetupe, dar asigură o distribuție inegală a apei atunci când mai mulți consumatori sunt aprinși simultan.

Cablarea colectorului permite asigurarea unei întrețineri ridicate a sistemului în ansamblu, deoarece asigură instalarea unui robinet pentru aproape fiecare consumator sau grup de consumatori și asigură o distribuție mai uniformă a apei între consumatori. Dezavantajul este greutatea sistemului, costurile crescute cu forța de muncă și dificultățile de instalare, precum și consumul crescut de componente și materiale.

Dispunerea secvențială a țevii în baie

Metoda secvențială de direcționare a conductelor în baie se realizează prin instalarea fiecăruia dintre obiectele de instalații sanitare la conducta principală prin teul instalat. Această opțiune este potrivită atunci când nu foarte mulți oameni folosesc spațiile.

Secvența de conducte este utilizată mai ales după ce pereții și podelele sunt terminate. Acest tip de muncă se desfășoară într-un mod deschis. Alte avantaje ale metodei includ:

 • Ușurința instalării conductelor;
 • Compacitatea implementării tuturor lucrărilor;
 • Puține articulații.

Instalarea implică așezarea țevilor de la un dispozitiv la altul, conducându-le prin tee. Prin urmare, se cheltuiește cantitatea minimă de materiale și produse. În situația în care sunt activate mai multe puncte de admisie a apei, sistemul nu va face față volumului de lichid.

Va fi interesant: șapte reguli pentru închiderea conductelor din toaletă de la ochii curioși

Dacă un cazan, o mașină de spălat și o toaletă sunt utilizate în același timp sau la rândul lor, există o lipsă de presiune a apei. Acest lucru duce în cele din urmă la funcționarea incorectă a echipamentului în mod corespunzător.

Schema de așezare a țevilor în peretele băii

Metode de instalare a conductelor

Autodirecționarea conductelor se realizează în mai multe moduri diferite. Opțiunile deschise, închise și combinate pentru implementarea muncii sunt populare. Înainte de a începe instalarea, trebuie să studiați cu atenție toate etapele producției sale pentru a vă planifica corect acțiunile.

Calea deschisă

Traseul deschis presupune așezarea de autostrăzi peste avioane. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive posibile:

 • Locale recent renovate;
 • Lipsa dorinței de a ascunde conductele în spatele stratului de finisare;
 • Imposibilitatea de a rezolva rapid problemele de scurgere în viitor.

Avantajul metodei deschise de dirijare a conductelor în baie este că proprietarul are ocazia să monitorizeze constant starea sistemului. În plus, în situații de urgență, apa nu va provoca daune atât de semnificative precum se întâmplă în situații în care problema a apărut direct în perete.

Separat, merită subliniat următoarele avantaje ale metodelor de rutare a conductelor deschise:

 • Prețul nu foarte mare al structurilor;
 • Ușurința instalării, permițându-i să fie efectuată chiar și de cei care nu au experiență;
 • Viteza mare de lucru.

Aspectul conductelor care nu sunt ascunse în pereți sau podele este inestetic. Această inesteticitate poate strica în mod semnificativ interiorul întregii camere. Acest lucru este important în cazurile în care renovarea băii a fost efectuată recent.

Adesea, pentru a masca conducta peste perete, sunt utilizate ecrane speciale sau structuri de gips-carton. Ele pot fi utilizate în zone ale camerei care nu sunt foarte vizibile.

În cazuri rare, toate comunicațiile deschise pot fi expuse accidental la un fel de stres mecanic, ceea ce duce la deteriorarea lor.

Drum închis

Dispunerea țevilor metal-plastic în baie într-un mod închis câștigă popularitate universală. În astfel de situații, întregul sistem este cusut în podea sau pereți. Doar accesoriile sunt scoase la exterior, cu ajutorul cărora instalațiile sanitare sunt aduse la sistem.

Metoda închisă nu trebuie folosită niciodată pe pereții portanți. În conformitate cu măsurile de siguranță, este interzisă aruncarea lor.

Metoda închisă pentru a ascunde țevile în perete

Metoda închisă nu încalcă integritatea designului și aspectului camerei. Acest lucru se datorează faptului că toate elementele care nu au o estetică adecvată sunt ascunse ochilor într-un fel sau altul.

Dezavantajul metodei închise este imposibilitatea deteriorării accidentale a conductei. În acest caz, este necesar să fiți pregătiți pentru instalarea complexă. Nu toată lumea poate face treaba fără o pregătire adecvată. Cel mai adesea este de încredere de către profesioniști.

Există reguli conform cărora, atunci când implementați o metodă închisă de stabilire a comunicațiilor, este necesar să utilizați o carcasă. Prin aceasta ar trebui așezate toate elementele sistemului. Acest lucru are loc în canalele tăiate în interiorul peretelui. După lucru, acestea sunt tencuite și nivelate corespunzător, păstrând astfel planul.

Alegând o metodă închisă de instalare a țevilor într-o baie, trebuie să înțelegeți ce dezavantaje are:

 • Imposibilitatea monitorizării constante a stării sistemului;
 • Proces complex de dezmembrare în caz de accident sau avarie;
 • Preț ridicat al muncii;
 • Durată.

În ciuda dezavantajelor unei metode închise de stabilire a comunicațiilor, se bucură încă de o popularitate semnificativă.

Metoda combinată

În cazul în care este imposibil să se efectueze metoda închisă de instalare a conductei, dar există dorința de a menține un nivel adecvat de estetică a camerei, se utilizează o metodă combinată.Implică comunicarea echipamentului peste pereți cu mascarea ulterioară a acestora prin intermediul unor panouri false sau cutii special create.

Metoda combinată necesită ca toate instalațiile sanitare să fie aproape una de alta. Acest lucru se datorează faptului că într-o astfel de situație va fi ușor să le decorați astfel încât să arate cât mai natural și frumos posibil.

Țevi închise în perete într-un mod combinat

Panourile și cutiile utilizate ar trebui să corespundă stilului general al băii și designului acesteia. Nu aglomerați spațiul cu elemente inutile, deoarece interiorul minimalist arată mult mai bine.

Pentru camuflaj, se utilizează cutii, elemente din plastic de diferite configurații și plăci obișnuite, așezate prin intermediul unor structuri speciale care îl mențin în poziție verticală.

Ce țevi sunt cele mai bune pentru instalații sanitare

Pentru a determina care conducte sunt cele mai bune pentru sistemul de alimentare cu apă, este necesar să se ia în considerare tipurile de conducte din care sunt montate sistemele de alimentare cu apă:

 • metal;
 • plastic;
 • metal-plastic.

La rândul său, categoria produselor metalice este împărțită în oțel și cupru. Primele au cea mai lungă istorie, sunt cunoscute pentru utilizarea pe scară largă și sunt încă utilizate atât pentru instalații sanitare, cât și pentru sisteme de încălzire. Cu toate acestea, odată cu apariția unor materiale noi, mai eficiente și mai durabile, utilizarea țevilor de oțel este în continuă scădere. Situația produselor din cupru este oarecum diferită. Performanța superioară nu a condus la adoptarea pe scară largă a acestui produs. Motivul este destul de înțeles - costul ridicat nu este accesibil pentru toată lumea.

Grupul de țevi din plastic combină produse fabricate din polietilenă, PVC și polipropilenă. Acestea sunt materiale moderne, cele mai „avansate” în toate sensurile, care, cu totalitatea calităților lor, au câștigat o cerere constantă, în continuă creștere. Fiecare dintre subspecii are propriile sale trăsături caracteristice, atât aspecte pozitive, cât și aspecte negative. Mai multe despre acest lucru mai jos.

Un material precum metal-plastic, care a absorbit rezistența metalului și eficacitatea plasticului, a primit o recunoaștere destul de largă. În ciuda perspectivei de utilizare a țevilor metal-plastic, au existat și unele nuanțe aici.

Țevi din plastic armat

Principala caracteristică a acestor produse constă în combinarea proprietăților a două materiale diferite, datorită cărora tendința plasticului la deformarea termică și difuzia oxigenului este redusă semnificativ. În plus, țevile metal-plastic sunt mult mai rezistente la presiune ridicată, ceea ce face ușor să reziste la ciocanul cu apă. Principalele avantaje ale acestor conducte sunt următoarele:

 • ușurința materialului, care este infinit convenabilă în timpul instalării și economică în timpul transportului;
 • rezistență la deformare, căderi de presiune;
 • durată de viață destul de lungă - 35 de ani;
 • capacitatea de a lucra la un regim de temperatură de 95 de grade, care permite utilizarea țevilor în sistemele de alimentare cu apă caldă și rece;
 • flexibilitate bună și stabilitate de formă a materialului;
 • adecvarea pentru așezarea ascunsă;
 • nesusceptibilitate la coroziune;
 • disponibilitate pentru instalare neprofesională.

Instalarea unor astfel de țevi poate fi realizată în mai multe moduri: prin intermediul racordurilor de compresie și presiune. În primul caz, fixarea se realizează prin strângerea piuliței cu o cheie; în al doilea, se folosește o presă specială. Fitingurile de compresie tind să scurgă în timp, ceea ce necesită o inspecție și o strângere periodice, ceea ce înseamnă că o metodă ascunsă (fără acces) de așezare este complet exclusă. Utilizarea unei prese face posibilă garantarea absenței unor astfel de probleme, prin urmare astfel de conexiuni sunt mai fiabile și mai durabile.

Dezavantaje ale metal-plasticului:

 • prezența efectului de îmbătrânire, adică pierderea caracteristicilor de rezistență în timp, rolul principal în care este jucat de intensitatea utilizării și expunerea la lumina directă a soarelui;
 • capacitatea de a acumula tensiune statică, care exclude complet participarea lor la construcția sistemului de împământare;
 • rezistența relativ redusă a articulațiilor.

Cea mai optimă opțiune pentru utilizarea unor astfel de țevi ar fi un loc cu sarcini periodice reduse, de exemplu, o casă de vară sau un apartament.

Țevi de plastic

Astăzi, liderii în utilizarea și unicitatea proprietăților pot fi numiți țevi din plastic, care au absorbit multe dintre avantajele concurenților lor:

 • cost scăzut;
 • durabilitate, peste o sută de ani;
 • neutralitate la procesele de coroziune;
 • putere mare;
 • lipsa supra-creșterii interne datorită netezimii ridicate a conductelor;
 • estetică;
 • ușurința materialului și disponibilitatea instalării pentru neprofesioniști;
 • fiabilitate și etanșeitate ridicate.

Printre principalele tipuri de țevi din plastic sunt:

 • polietilena;
 • Tevi din PVC;
 • polipropilenă.

Principalele caracteristici ale țevilor din polietilenă sunt elasticitatea, rezistența la temperaturi scăzute chiar și cu apă înghețată și etanșeitatea conexiunii (prin lipire). Temperatura de lucru a conductelor de joasă presiune este de la 0 ° C la plus 40 ° С. O altă opțiune mai perfectă este polietilena reticulată, a cărei utilizare este permisă în sistemele cu temperatură scăzută, de exemplu, pentru sistemele de încălzire prin pardoseală.

Citind blogul meu, probabil că faceți reparații. Adăugați la marcaje această pagină... Toate magazinele utile de îmbunătățire a locuințelor sunt situate aici.

Instalarea unor astfel de conducte se realizează cu fitinguri speciale de presare și o presă, care asigură o fiabilitate ridicată a conexiunii și permite așezarea ascunsă a sistemelor. Deoarece o țeavă din polietilenă îndoită nu își păstrează forma în locuri de îndoit, în timpul instalării se folosesc: fitinguri de colț, dispozitive speciale de fixare, o metodă de preîncălzire a punctului de îndoire.

Cele mai economice și practice materiale includ țevi din PVC, care sunt cea mai dură opțiune din grupul de produse din plastic. Rețeaua este așezată prin intermediul unor fitinguri și o compoziție adezivă specială. Potrivit atât pentru apă caldă, cât și pentru apă rece.

Țevile din polipropilenă și-au găsit aplicarea nu numai ca țevi de apă, ci și pentru sistemele de canalizare și încălzire. În ceea ce privește proprietățile lor, acestea sunt similare cu produsele din metal-plastic, dar au un cost semnificativ mai mic. Pot fi simple și armate (aluminiu sau fibră de sticlă). Primele sunt utilizate pentru sistemele de alimentare cu apă rece, iar cele din urmă pentru sistemele de alimentare cu apă caldă.

Instalarea țevilor din polipropilenă se realizează prin lipirea armăturilor cu un fier de lipit special. Conexiunea este extrem de fiabilă, ceea ce permite ascunderea instalării. Incapacitatea de a se îndoaie necesită utilizarea de fitinguri pe coturi sau runde.

Dezavantaje ale țevilor din plastic:

 • difuzia oxigenului în interiorul conductelor;
 • susceptibilitatea la schimbarea dimensiunii;
 • inseparabilitatea conexiunilor.

Utilizarea țevilor din plastic din toate părțile este optimă: ieftină, rapidă, fiabilă, simplă și durabilă.

Tevi de cupru

Dacă sistemul de alimentare cu apă din oțel nu are nevoie de comentarii, atunci utilizarea cuprului pentru instalarea sistemelor de alimentare cu apă nu poate fi numită obișnuită. Performanța acestui material depășește toate opțiunile anterioare și se exprimă într-o presiune de funcționare de 200 bari și o temperatură admisibilă de aproximativ 250 ° C. Astfel de sisteme sunt rezistente la îngheț, se îndoaie bine și sunt ușor de instalat. La așezare, se folosesc două tipuri de fitinguri: pinț și concepute pentru lipire. Acestea din urmă se disting prin fiabilitate și durabilitate, astfel încât pot fi instalate într-o structură de podea sau de perete.

Dezavantaje ale conductelor de cupru:

 • susceptibilitate la acțiunea curenților vagabonzi (electrocorozie);
 • preț mare;
 • instalare laborioasă;
 • prezența obligatorie a unui sistem de purificare a apei.

Dacă problema financiară nu este o prioritate, iar interiorul ar dori să adauge ceva originalitate, atunci țevile de cupru sunt alegerea potrivită.

Sper că această excursie vă va ajuta să decideți care conducte sunt cele mai bune pentru alimentarea cu apă. Și în lecțiile noastre ulterioare, vom lua în considerare dirijarea conductelor din metal-plastic.

Alegerea țevilor

Conductele din baie includ conducte:

 1. Țevi din polipropilenă. Printre avantajele acestora, merită subliniat capacitatea de a rezista la presiuni de până la 25 de atmosfere, durabilitatea semnificativă a funcționării, precum și rezistența la coroziune. Produsul este utilizat atât pentru alimentarea cu apă rece, cât și pentru cea caldă. Pentru a conecta elementele, trebuie să aveți o sudură specială prin difuzie, care asigură îmbinări dintr-o singură bucată de înaltă calitate.
 2. Țevi din plastic armat. Ele diferă prin faptul că constau din două părți: internă și externă. Primul este din plastic, iar al doilea este din metal. Produsele fac o treabă bună de a furniza atât apă rece, cât și apă caldă. Datorită faptului că astfel de țevi se îndoaie bine, este departe de a fi necesară utilizarea rosturilor peste tot. Pentru echiparea îmbinărilor, se folosesc fitinguri speciale - comprimare sau sertizare.

Va fi interesant: Metode de izolare fonică a conductelor de canalizare dintr-un apartament

Țevile metalice nu sunt practic utilizate în prezent, deoarece au mai puține avantaje decât altele.

Instalare sanitare

Conducte în baie după pregătirea tuturor materialelor și a corpurilor de iluminat. Imediat după aceasta, puteți continua instalarea supapei de control. Ar trebui să fie aproape de colierul care se află în cameră. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul unui accident, alimentarea cu apă poate fi întreruptă rapid și ușor. Acest lucru va ajuta la prevenirea posibilelor consecințe la scară largă.

Este recomandat să puneți un filtru grosier lângă supapele de instalații sanitare. După aceea, trebuie să instalați un contor de apă care să măsoare volumul de lichid consumat. Dacă alimentarea centralizată cu apă furnizează apă de calitate foarte scăzută, atunci după dispozitivul care măsoară debitul, puteți pune și un filtru fin. Vă va ajuta să faceți lichidul cât mai plăcut pentru corp și sigur pentru sănătate.

Într-o casă privată, alimentarea cu apă trebuie să fie echipată cu un reductor cu manometru. Acesta din urmă este conceput pentru a măsura presiunea din rețea, astfel încât să nu depășească norma. În majoritatea cazurilor, în conformitate cu standardele, nivelul presiunii ar trebui să depășească 6 atmosfere.

Colectorul este necesar numai dacă a fost aleasă metoda colectorului de dirijare a conductelor în baie.

De ce aveți nevoie de un colector pentru conducte

Când toate lucrările sunt finalizate, conductele sunt puse la dispoziția tuturor. Recent, furtunurile flexibile sunt mai des utilizate pentru aceasta. Nu sunt foarte scumpe, dar sunt funcționale.

Punerea canalizării

Conductele de canalizare trebuie așezate corespunzător. Pentru aceasta, se folosește o pantă specială, care ar asigura fluxul fluidului rezidual. În prezent, există următoarele norme pentru amplasarea sistemului:

 • Dacă diametrul țevilor este de la 40 la 50 de milimetri, panta ar trebui să ajungă la 0,03 m;
 • Dacă diametrul țevii este cuprins între 85 și 100 milimetri, panta ar trebui să fie de cel puțin 0,02 m.

Instalarea conductei de canalizare trebuie să înceapă din locul cel mai îndepărtat de colier. Ar trebui să fie mai presus de toți ceilalți. De aici, sistemele ar trebui să fie așezate, făcând în același timp o pantă de doi centimetri fiecare metru liniar. Acest lucru va asigura funcționarea corectă a evacuării apelor uzate.

O mică părtinire, ca una mare, duce la consecințe nefaste. Printre principalele probleme ale instalațiilor sanitare se numără acumularea de particule mici pe pereții conductei. Ca urmare, apar lacune care vor trebui eliminate în mod constant.

Toate elementele sistemului de canalizare sunt conectate cu prize. Acestea ar trebui direcționate către flux.În aceste părți există un inel O care previne scurgerile. Pentru ao instala, va trebui să folosiți ceva forță. Prin urmare, instalatorii recomandă utilizarea săpunului de rufe sau silicon pentru a îmbunătăți performanța.

Capetele netede ale tuturor părților trebuie tăiate în unghi drept. În plus, acestea ar trebui să fie teșite. Cu cât sistemul de canalizare este mai simplu, cu atât mai eficient va scurge apele uzate. Prin urmare, trebuie să evitați intersecțiile, virajele și urcările. Toate acestea pot duce la consecințe adverse, cum ar fi apariția blocajelor. Dacă efectuați lucrările în conformitate cu toate recomandările specialiștilor, în consecință, sistemul va funcționa eficient și eficient.

Citind acum

 • Șase moduri de a masca țevile din baie și toaletă
 • Șapte reguli pentru închiderea țevilor din toaletă de ochii curioși
 • Secretele curățării robinetului din bucătărie și baie
 • Cum să vă ocupați singur de ciuperci în baie

Etapele instalării unei conducte din polipropilenă

Toate lucrările pot fi împărțite în mai multe etape, dar, în orice caz, începeți prin așezarea unei conducte de canalizare care va merge în bucătărie până la chiuvetă. Este foarte important să faceți cablajul corect, astfel încât să coincidă cu locul de instalare al instalației sanitare.

Materiale și instrumente

Din materialele de care veți avea nevoie:

 • Țeavă din PVC pentru canalizare Ø100 mm și Ø50 mm;
 • tee, colțuri, cuplaje din PVC;
 • țeavă PPR pentru alimentare cu apă Ø20 mm;
 • macarale, femei americane, tee, colțuri, cuplaje PPR;
 • suporturi pentru fixarea țevilor sau a cuierelor de bandă zincată;
 • dibluri din plastic, șuruburi.

Dintre instrumentele de care veți avea nevoie:

 • fier de lipit pentru PPR;
 • pumn;
 • polizor cu discuri tivite pentru beton și metal;
 • cheie reglabilă și / sau cu gaz;
 • burghiu fără fir și / sau electric;
 • Pârghie pentru fire pe o ridicare sau ramură.

Amenajarea țevilor din polipropilenă în baie

Canalizare

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Tee ventilator cu reducere la toaletă

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Sticla evazată trebuie îndepărtată

Fie că aveți o baie separată sau combinată, în orice caz, comunicația pentru toaletă are un pahar pe teul ventilatorului, care este destul de lung și la instalarea unei toalete noi, poate fi un obstacol serios dacă ușa se deschide spre interior. Nu este atât de ușor să îl îndepărtați - cel mai adesea este compactat cu remorcă gudronată sau umplut cu ciment (instalatorii sovietici nu au fost deosebit de pretențioși în alegerea materialelor). Mai întâi, trebuie să-l eliberați de sigiliul din jurul perimetrului paharului, iar acest lucru se poate face cu o dalta veche (o dalta nu va funcționa). Se slăbește treptat prin atingerea cu un ciocan pe clopot, sau puteți introduce o rangă acolo și o puteți deplasa în direcții diferite. Dar există situații în care este aproape imposibil să-l scoateți și apoi există o singură cale de ieșire - să spargeți acest accesoriu din fontă cu un ciocan și o dalta (opțiunea, desigur, nu este cea mai bună, dar există nicăieri să mergem).

Înlocuirea dispozitivului de ridicare: 1) conductă veche, 2) reducere, 3) cuplare, 4) conductă din PVC, 5) ventilator

Dacă locuiți într-un apartament în care există un ridicat în baie sau toaletă, atunci cel mai probabil va trebui înlocuit cu clorură de polivinil. Desigur, cel mai bine este să negociați cu vecinii de deasupra și dedesubt și să înlocuiți complet conducta, de la subsol până la mansardă, dar practica arată că acest lucru este extrem de rar - oamenii vor găsi întotdeauna scuze și din diferite motive.

Dacă locuiți între etaje, asigurați-vă că avertizați vecinii de la etaj că veți schimba colierul și trebuie să se abțină de la utilizarea canalizării timp de o oră, dar uneori acest lucru nu funcționează (oamenii pur și simplu uită), așa că păstrați întotdeauna castron aproape la îndemână.

Țeava din fontă este tăiată cu un polizor la tavan, lăsând cel puțin 20 cm, astfel încât să existe spațiu pentru montaj, după care este slăbit și ascultat de la teul ventilatorului.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Tee 100 100 × 50 mm și reducere cauciuc

Cel mai bine este să înlocuiți teul ventilatorului cu unul de plastic 100x100x100 mm cu un unghi de 45ing, introducând o reducere de cauciuc în clopotul din fontă, ca în fotografia de mai sus, și în el încă 100100 × 50 mm pentru a scurge a 50-a țeavă. pentru alte instalații sanitare. Pentru a intra în conducta ramificată din fontă, care a rămas deasupra, se pune o reducere de plastic cu o ieșire la o țeavă de sută din plastic. Dar este imposibil să instalați o piesă întreagă - acest fragment este tăiat în două părți și conectat cu un cuplaj, adică pun cuplajul pe piesa superioară sau inferioară, pun a doua parte și trage fitingul peste îmbinare. Cel mai bine este să ungeți o astfel de conexiune cu etanșant siliconic, în ciuda faptului că există garnituri de cauciuc acolo (asigurarea nu doare niciodată).

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Amenajarea instalațiilor sanitare în baia Hrușciov: 1) ușă, 2) toaletă, 3) chiuvetă, 4) cabină de duș, 5) mașină de spălat automată

Diagrama de cablare prezentată mai sus arată locația instalațiilor sanitare, dar aceasta este doar o baie - o ieșire la chiuveta de bucătărie ar trebui să treacă prin perete și acest lucru este aplicabil nu numai pentru Hrușciov, ci și pentru orice alte apartamente din clădiri cu mai multe etaje. . Dacă toaleta este situată separat de baie, atunci schema, de fapt, nu se schimbă, doar cea de-a 50-a conductă de la toaletă (colier) trece prin cadă până la bucătărie. Este imperativ să marcați locurile în care vor fi amplasate toate dispozitivele, astfel încât ieșirea să fie în centru sau în locul cel mai convenabil pentru conectare. Panta celei de-a 50-a țevi ar trebui să fie de 30 mm pe metru liniar (chiar și până la 40 mm este posibil, dar nu este necesar acest lucru).

Notă. Secvențierea sistemului de canalizare nu corespunde în totalitate conductelor de apă. De exemplu, pentru un cazan, canalizarea nu este necesară, iar o mașină de spălat automată este cel mai adesea conectată la un te în baie sau duș.

Demontarea vechii surse de apă

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Vechea conductă metalică va trebui tăiată

Din păcate, în 99% din cazuri, nu există supape de închidere pe conducta de instalații din apartamente și, pentru a opri apa, trebuie fie să vă urcați în subsol, fie să comandați oprirea la serviciul local de apă. Acesta este un serviciu plătit pe oră, deci mai întâi de toate trebuie să instalați un robinet principal, să îl opriți și să apelați serviciul de alimentare cu apă, astfel încât să pornească apa. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, pur și simplu comandați o oprire pentru o oră sau două, apoi instalatorul intră, află dacă ați făcut treaba și deschideți supapa comună.

Dacă în baie (toaletă) nu există nișă cu ridicătoare, atunci acest robinet este tăiat la ieșirea din perete și nu va funcționa pentru a-l masca, totuși, ca un contor de apă. Pentru a tăia un fir pe o țeavă, măcinați-l pe un con - este mai ușor de prins cu un raclet. Pentru a asigura un pasaj bun la tăiere, țeava trebuie lubrifiată cu untură - da, este cu untură, și nu cu ulei sau grăsime - acesta este cel mai bun lubrifiant (anterior a fost folosit pentru a lansa nave de pe alunecări).

Amplasarea țevilor din polipropilenă

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Tăierea stroboscopilor în baie

Pentru a tăia caneluri, aveți nevoie de o râșniță cu disc de tăiere (cu praf de diamant), adică pentru două conducte de apă rece și apă caldă, este nevoie de un canal de cel puțin 60 mm. Aceasta înseamnă că, pentru aceasta, două benzi cu o adâncime de 30-40 mm sunt tăiate cu un polizor, deoarece fitingul este mai gros, după care mijlocul este introdus cu un perforator (dalta). Cu toate acestea, dacă spălați baia cu gips-carton, atunci cablajul conductelor de alimentare cu apă din baie și toaletă nu poate fi încastrat, ci pur și simplu atașat la perete cu suporturi, deși este mai bine să faceți acest lucru cu suspensii perforate galvanizate.

Notă. Dacă aveți sudură electrică, puteți sudura firele pe țeavă - acest lucru este mult mai rapid și mai ușor decât tăierea cu un raclet.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Grup de măsurare a apei

După robinetul principal, este instalat un grup de măsurare a apei, unde trebuie respectată următoarea secvență:

 1. Filtru grosier.
 2. Contor de apă (înșurubat de femei americane).
 3. Verifica valva.

După supapa de reținere, se înșurubează un accesoriu pentru polipropilenă, dar este mai bine dacă este o femeie americană.Dacă doriți, puteți pune un filtru casetă, dar acest lucru se face extrem de rar, deoarece apa din clădirile cu mai multe etaje este relativ curată. În cazul în care casa este conectată la alimentarea cu apă caldă, contorul de apă caldă este montat conform aceluiași principiu.

Recomandare. Uneori, la asamblarea sursei de apă, instalarea unei supape de reținere este neglijată, dar aceasta este o mare greșeală. Faptul este că absența sa este însoțită de un fluier și zgomot în sistem, deci este mai bine să nu te zgâriști la un astfel de detaliu, mai ales că este ieftin.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Conducta universală PPR PN-20 este potrivită pentru aproape orice cablare

Acum să definim conductele, poate fi PPR PN-10, PPR PN-16, PPR PN-20 și PPR PN-25. Dar numai PN-20 și PN-25 sunt întărite - sunt destinate alimentării cu apă caldă și încălzirii. Puteți utiliza PN-16 pentru apă rece, dar ... Țeava PN-20 se mai numește universală, deoarece este potrivită pentru alimentarea cu apă rece, alimentarea cu apă caldă și încălzire - poate funcționa la o temperatură de 90⁰C și presiunea de lucru este de 2,0 MPa sau 19,7385 atmosfere ... O astfel de conductă va dura cel puțin 50 de ani, deși durata de viață nu se limitează la aceasta.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Sudarea unei țevi din polipropilenă cu o armătură

Pentru sudarea țevilor din polipropilenă, atât armate, cât și fără folie, fierul de lipit este încălzit la 270-280⁰C, dar dacă este frig în apartament, atunci termostatul miel poate fi setat la 290-300⁰C. Pentru un PPR de acest diametru, adâncimea de încălzire este de 14 mm - dacă nu ați făcut niciodată acest lucru înainte, puteți pune un semn cu un creion sau un marker - dacă îl faceți mai mic, articulația va fi slabă și dacă este mai mare, atunci excesul poate înfunda pasajul (fuziunea). Când fierul de lipit atinge acest semn, atunci acesta trebuie ținut timp de 6-8 secunde și apoi nu mai mult de 4 secunde mai târziu, uniți conducta cu armătura. Conexiunea trebuie menținută timp de 6 secunde, iar după alte 2 secunde, orice fiting poate fi sudat lângă el.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

În context, pare o lipire de înaltă calitate

Dacă sudarea se face corect, adică ați făcut lipirea cu propriile mâini și ați respectat toate normele, atunci în contextul polipropilenei va arăta ca în fotografia de sus, adică PPR va fi ca un monolit ( cusătura nu va fi vizibilă). Rezistența aici nu va fi mai mică decât cea a unei țevi solide, iar scurgerile sunt practic imposibile aici - PPR este mult mai bun decât oțelul, deoarece nu există coroziune aici, prin urmare, nu va fi nici o deteriorare. În plus, PPR poate fi fixat în perete fără nici o îndoială în caneluri, chiar și la lipire - acest lucru este complet sigur.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

American cu fir extern

Pentru a conecta corpurile de instalații sanitare, există un mod excelent de instalare - aceasta este utilizarea unei femei americane, care poate fi atât cu fire externe, cât și cu fire interne. O astfel de conexiune permite îmbinarea fără goluri, adică conexiunea poate fi realizată pe o conductă care nu poate fi deplasată în lateral (îndepărtată). Prin același principiu, este instalat un contor de apă - există femei americane pe ambele părți, deci poate fi tăiat într-o distanță clar definită (de obicei 130 mm). Americanul este util pentru conectarea oricărui dispozitiv de instalații sanitare, dar nu este de dorit să-l sigilați cu ciment - aceasta este o conexiune pur externă.

Instalatii sanitare in baie si toaleta

Fitingurile pentru robinet trebuie să fie la același nivel cu gips-carton sau tencuială

Dacă intenționați să instalați plăci ceramice într-o baie sau toaletă, atunci din punct de vedere estetic, toate robinetele ar trebui să iasă, așa cum ar fi, de pe perete, prin urmare, acestea vor ieși la culoare cu gips-carton sau tencuială sau pot ieși 1 -2 mm. Instalarea robinetului implică suprapuneri care vor acoperi excentricele, iar pentru robinete simple (pentru rezervorul de toaletă, mașina de spălat și mașina de spălat vase), aceste suprapuneri sunt vândute separat. Pentru baterii, puteți cumpăra prize de apă (accesorii pe o bandă) și sunt foarte ușor de instalat pe perete, adică într-o nișă scobită.

Marea majoritate a robinetelor și a mixerelor sunt vândute complet cu furtunuri de cauciuc într-o împletitură metalică sub formă de ecran, dar nu recomand utilizarea lor, deoarece împletirea se ruginește și se rupe, iar cauciucul este suflat în această gaură. Dacă acest lucru se întâmplă în absența ta, atunci ca urmare a unei descoperiri, vei inunda nu numai apartamentul tău, ci și vecinii tăi de mai jos, ceea ce poate duce la probleme mai grave. Cel mai bine este să folosiți furtunuri fără sudură metal-plastic sau din oțel ondulat pentru astfel de conexiuni.

Sudarea țevilor din polipropilenă

Cazane

Cuptoare

Ferestre din plastic